Opstelling met ziekte

15 apr Opstelling met ziekte

Onlangs heb ik de schildklierziekte van een cliënt opgesteld. Hier kwam naar voren dat ze haar schildklier afwees. En haar ziekte ook. Ze heeft nu de beweging naar haar ziekte toe gemaakt, in plaats van ervan weg te gaan. Dit heeft haar veel rust opgeleverd.

De eerste systemische stap is altijd om de ziekte aan te kijken. Er niet meer van weg te lopen, maar haar te omarmen. Haar te koesteren als deel van jezelf. Ook al hebben we er nog zoveel leed van, het hoort bij je. Ook al wil je het niet en is het zwaar en moeilijk. Wegrennen en het niet aangaan helpt niet, je hebt haar. En ze is er. Als je dit doet, dan kan de onderliggende dynamiek zichtbaar worden. Ziekten zijn een van de manieren voor het systeem om iets aan het licht te laten komen. Dat wil niet zeggen dat je geneest. Een opstelling met ziekte kan bevrijdend en helend werken.